Take a look at some of the recent innovative projects we have completed. We hope this shows the range of our capabilities, but if you need any further detail, please get in touch.

Vicarage Gate House

University of Birmingham - Collaborative-Teaching-Laboratory-034

University of Birmingham Collaborative Teaching Laboratory

University of Nottingham

Peter Hall Performance Arts Centre, Perse School

New Cambridge Mosque

The Weston, Yorkshire Sculpture Park

Back
Next

Vicarage Gate House

An exclusive development of three, four and five bedroom apartments with ground and lower ground duplex's complete with sunken light wells. Our work: A CDP contract to design, supply and install the windows, doors and punch windows with extensive architectural aluminium flashings. The solution: A combination of the Mira and Lara systems from Gutmann incorporated into a design which included statement internal oak timbers. The size and quantity of the internal timbers (generally 350mm x 100mm) led to a unique design developed by Pacegrade using a composite solution with laminated spruce at its core, surrounded by a 6mm oak veneer. This enabled Pacegrade to reduce weight and cost whilst providing a consistent defect free surface. The bespoke nature of the project required full CWCT testing including Part B which was added to Pacegrade’s scope.

Key Facts

Location: London W8
Architect: Eric Parry Architects
Year of Completion: 2014

www.vicaragegate.co.uk
Back
Next

University of Birmingham Collaborative Teaching Laboratory

204 seat computer laboratory which transforms the way STEM subjects can be taught. Our work: A CDM contract to design, supply and install the glazed parametric façade. A unique design based on the detail conceived by Sheppard Robson, Pacegrade were tasked to provide an innovative solution to satisfy the bespoke geometries, air and weather tightness criteria of the feature parametric frames detailed on the building. The solution was proved with Pacegrades 5 axis machining capabilities and incorporated the Raico Therm+ system supported on an internal timber section with external structural glazing. To prove the solution Pacegrade completed a sample CWCT test.

Key Facts

Description: 204 seat computer laboratory which transforms the way STEM subjects can be taught
Location: University of Birmingham’s Edgbaston Campus
Architect: Sheppard Robson
Year of Completion: 2018

Awards:
RIBA West Midlands Award 2019
RIBA West Midlands Sustainability Award 2019
RIBA West Midlands Project Architect of the Year Award 2019 (Awarded to Alex Smith)
RIBA West Midlands Building of the Year Award 2019


www.sheppardrobson.com/architecture/view/university-of-birmingham-collaborative-teaching-laboratory
Back
Next

University of Nottingham

UK’s first carbon neutral laboratory, housing The University of Nottingham’s Centre for Sustainable Chemistry. Our work: A CDM contract to design, supply and install the glazed façade on the building with areas of timber cladding. The solution was to use the Raico Therm+ curtain wall system with a spruce laminated internal section and larch external cappings. The door and window elements were designed to utilize the Gutmann Mira Composite system. In addition there was unique requirement to incorporate a blast louvre into the curtain wall within the laboratories in case of an explosion, and this was incorporated into the curtain wall system without any loss of visual consistency. To futher showcase our diversity, Pacegrade developed a detail to incorporate Photovoltaic Panels within the timber roof lights manufactured using the Raico Therm+ System.

Key Facts

Location: Jubilee Campus, University of Nottingham
Architect: The Fairhursts Design Group
Year of Completion: 2016

Awards:
RIBA East Midlands Award 2018
RIBA East Midlands Sustainability Award 2018

http://fairhursts.com/project/the-glaxosmithkline-centre-for-sustainable-chemistry/
Back
Next

Peter Hall Performance Arts Centre, Perse School

New centre for drama and music within the Perse School, named after Peter Hall, a pupil at the school from 1941-1949. Our work: A CDM contract to design, supply and install the glazed façade on the building. The solution utilised the Raico Therm+ curtain wall system with a laminated Oak internal section with Iroko extended external timber cappings. To maintain consistency across the façade frameless aluminium casements where introduced above the top transom operated on actuators to provide natural ventilation when required. An innovative solution was required on the corners of the screen to avoid loading the cantilevered pre-cast concrete. Pacegrade’s solution was to introduce a tensioned bar into the corner assembly allowing the corner sections to be suspended from the top of the internal columns therefore limiting the loads transferred to the precast below and allowing the unsupported feature entrance.

Key Facts

Location: Cambridge CB2
Architect: Haworth Tompkins
Year of Completion: 2018

Awards:
RIBA National Award 2019
RIBA East Award 2019

www.trada.co.uk/case-studies/peter-hall-performing-arts-centre-cambridge/
Back
Next

New Cambridge Mosque

An eco-friendly British mosque for the 21st century. Our work: A CDM contract to design, supply and install the glazed facade through the timber structure provided by Blumer Lehmann separating the outside covered terrace area and the inner halls. The project presented a complicated interface with ornate timber structure through which airtightness was a key requirement. The solution was to provide a structurally glazed curtain wall incorporating the Raico Therm+ SG option with Spruce internal sections to complement the timber structure internally and structural glazing externally to not detract from the timber formations. To reduce additional sight lines on the façade Pacegrade chose to use Shueco Frameless ADI 65 SG doors with the curtain wall structure.

Key Facts

Location: Cambridge CB1
Architect: Marks Barfield
Year of Completion: 2019

Awards:
Brick Awards - Brick Development Association - 2019 - Best public building
AJ Architecture Awards - 2019 - Best community & faith project
Wood awards - 2019 - Structural award
Wood awards - 2019 - Best education and public project
Structural Timber Awards - 2019 - Engineer of the year - Blumer Lehmann
Structural Timber Awards - 2019 - Installer of the year - Blumer Lehmann
Structural Timber Awards - 2019 - Winner of winners
Structural Timber Awards - 2019 - Project of the year
BCIA (British Construction Industry Awards) - 2019 - Best Culture & Leisure project
RTPI Awards - 2019 - Planning Excellence
Offsite awards - 2019 - Contractor of the year - Gilbert Ash
Offsite awards - 2019 - Installer of the year - Blumer Lehmann
Offsite awards - 2019 - Best use of timber technology - Blumer Lehmann
Civic Trust - 2020 - National Finalist

www.marksbarfield.com/projects/cambridge-mosque/

Back
Next

The Weston, Yorkshire Sculpture Park

The Weston is the Visitor Centre within the Sculpture Park designed to have minimum impact on the site. Our work: A Construction, Design and Management contract to design, supply and install the timber structure, doors and glazing. This evolved from the original design intent which involved a certified glazing system to be fixed to the front of a timber structure previously erected by others. Early in the design process it became evident that the tolerances for the timber frame structure were outside the criteria required for the glazing system. Pacegrade’s flexibility and extensive experience was the basis for the solution in which the original intent was changed to task Pacegrade with delivering both the timber structure, and vertical façade.

Key Facts

Location: West Bretton, near Wakefield
Architect: Feilden Fowles
Year of Completion: 2019

Awards:
RIBA Yorkshire Award 2019
RIBA Yorkshire Client of the Year Award 2019
RIBA Yorkshire Building of the Year Award 2019
RIBA National Award 2019
RIBA Stirling Prize 2019 Shortlisted

www.feildenfowles.co.uk/the-weston/

This website uses cookies to improve your experience.